Vinný lístek

Šumivá vína & Champagne

Bohemia Sekt Brut 0,75l, 280 CZK
Vysoce ušlechtilé šumivé víno s jemnou a svěží vůní, harmonickou chutí s příjemně vystupujícími kyselinami a jemným dlouhotrvajícím perlením.
Cuvée je připraveno z vybraných nejjakostnějších vín bílých kultivarů révy vinné jižní Moravy. Hlavní podíl v něm tvoří Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené.

Bohemia Sekt Demi sec 0,75l, 280 CZK
Proslulé šumivé víno, které si již více než 40 let získává milovníky vín svou harmonickou jemně polosuchou chutí a svěží středně plnou květnatou vůní.
Pro jeho výrobu sekundárním kvašením francouzskou metodou Charmat jsou vybírána vysoce kvalitní bílá vína a ta jsou do základního cuvée pečlivě sestavována podle originální receptury.

Prosecco D.O.C. Extra Dry, Cantine Regie, Traviso, Itálie 0,75l, 399 CZK
100% Glera, zrání: příprava charmat metodou
Brand Cantine Regie spadá pod rodinné vinařství Carpené Malvolti, které dohlíží na aplikování tradičních postupů výroby tohoto Prosecca. Carpené Malvolti je nejstarší rodinné vinařství, které produkuje šumivé víno. Vinařství bylo založeno již v roce 1868 s vášní zakladatele Antonio Carpené. Jedná se o první vinařství v Itálii, které produkovalo Prosecco jako šumivé víno a již v roce 1924 vytvořilo první etiketu s názvem Prosecco.

Champagne Gruet Brut Selection, Buxeuil, Francie 0,75l, 899 CZK
70% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 10% Pinot meunier, zrání: tradiční metoda druhotného kvašení v lahví. Víno zraje 1 rok ve sklepích Gruet a po odstřelení kalů dalších 6 měsíců. Vyniká svojí jednoduchostí a pitelností, s jemným buketem, živou pěnou. V chuti je delikátní s tóny žlutého ovoce, manga, štavnaté žluté hrušky a čerstvé divoké byliny.
Champagne Gruet se nachází v historickém terroáru cuvées Côte des Bar. Dům Gruet a Côte des Bar je zapsán do společné historie už stovky let. Tento historický sektor v Champagne je domovem mnoha půvabných vesnic, jako jsou Les Riceys, Neuville sur Seine nebo Buxeuil. Právě v této poslední vesnici je zakotvena rodina Gruet od roku 1670. Champagne Gruet vyznačuje krásné vinné sklepy, moderní vinařství spojené s tradicí.

Champagne Moët & Chandon Brut Impérial, Ardenne, Francie 0,75l, 1.850 CZK
Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, 30-40% Pinot Noir, 30-40% Pinot Meunier, 20-30% Chardonnay.
Slámově zlatá barva se zelenkavými odlesky. Aroma odhaluje zralé bělomasé ovoce (jablko, hruška, bílá broskev), citrusy, květinové tóny (limetkový květ) s náznakem briošky a ořechů. Chuť v sobě snoubí bohatost a lehkost ovoce společně se svůdným pohlazením jemných bublinek.

Bílá vína

Sauvignon, suché, Itálie 0,2 l / 0,5 l, 45 Kč / 99 Kč
Rulandské šedé, polosuché, Itálie 0,2 l / 0,5 l, 45 Kč / 99 Kč
Chardonnay, polosladké, Morava 0,2 l / 0,5 l, 45 Kč / 99 Kč

Rulandské šedé, pozdní sběr, Pavlov, suché 0,75l, 420 CZK
Světle žlutá barva, typicky odrůdová vůně s chlebnatými či ovocnými tóny. Doporučujeme k zaječí paštice, grilovaným rybám, nebo smetanovému ragú.

Sauvignon Blanc, pozdní sběr, Pavlov, suché 0,75 l, 420 CZK
Nižší zlatavá barva, bohaté ovocné aroma připomínající angrešt, broskve či bílý rybíz, chuť je plná, bohatá, středně dlouhá. Doporučujeme podávat ke grilovaným či pečeným rybám, jemným zvěřinovým paštikám či grilovanému selátku.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, Stříbrný Sonberk, suché 0,75l, 385 CZK
100% Ryzlink rýnský, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích. Vůně lípy, meduňky a akátu, v chuti najdeme zralé citrusy a šťavnaté meruňky.

Z historie se dozvídáme, že Sonberk byl osázen révou již ve XIII. století a díky své ideální poloze s jižní expozicí svahů dával slavná popická vína. Již ve XVI. století nabyla vína z úpatí vrchu Slunečná takové kvality a pověsti, že byla žádána samotným českým králem a markrabím moravským Ludvíkem Jagellonským. Na tradici starobylé vinice produkující královská vína navázalo vinařství Sonberk v roce 2003. Na více než 40 hektarech je pěstován zejména Ryzlink rýnský, Pálava a Tramín, a to způsobem šetrným k životnímu prostředí. Z ručně sklizených hroznů je vyrobeno až 150 000 lahví.

Riesling Monopol, Maximin Grünhaus, Ruwer, Mosela, Německo, suché 0,75l, 550 CZK
100% Riesling, zrání: 6-9 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Riesling Monopol je svěží víno s krásně koncentrovaným buketem. V jeho aroma je obsažena klasická mineralita, citrusy a tóny květin. Chuť je vyrovnaná a víno je osvěžující s velmi citlivým dotekem sladkosti. Název vína Monopol značí, že všechny vinohrady vinařství Maximin Grünhaus vlastní rodina Carla Von Schuberta, člena již paté generace této významné rodiny.

Vinařství pod vedením Carla Von Schuberta je charakterizováno jako velmi tradiční a na tradici lpící vinařství, které produkuje jedny z nejlepších ryzlinků celého Německa. Tyto vína mají velký charakter a jsou k nalezení na vinných lístcích mnoha michelinových restaurací.

Veltliner & Co Weingut Alphart, Thermenregion, Rakousko, suché 0,75l, 490 CZK
Cuveé: Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Převaha odrůdy Grüner Veltliner propůjčuje vínu typickou svěží aroma s příjemnou kyselinkou. Elegantní a kořenité víno s ovocným projevem odráží charakter regionu. Ovocná vůně s aroma citrusových plodů, s typickou kořenitostí a výraznou mineralitou.
Historie vinařství se datuje od roku 1950. Vinice tohoto rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na téměř 25 ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion.

Sauvignon Blanc, Weingut Alphart, Thermenregion, Rakousko, suché 0,75l, 520 CZK
100% Sauvignon Blanc, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Typicky odrůdový Sauvignon Blanc s živým a kořenitým projevem. Chuť je komplexní a svěží s tóny květin a vodního melounu.
Historie vinařství se datuje od roku 1950. Vinice tohoto rodinného vinařství Alphart se rozprostírají jižně od Vídně na téměř 25 ha vápencové půdy v oblasti Thermenregion. Jednou ze specialit tohoto regionu i vinařství Alphart je šťavnaté, ovocné víno z odrůdy Rotgipfler, která je křížencem Tramínu a Veltlínského červeného. Vinařství se snaží co nejvíce využít potenciál místní půdy a mírného klima a produkovat tak výborná vína, která si ponesou charakteristiku místního regionu.

Château De Lestiac, A.O.C. Bordeaux, Francie, suché 0,75l, 385 CZK
70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon, zrání: 50% v nerezových tancích, 50% 6 měsíců v dubových sudech. De Lestiac má plný buket, ve kterém jsou cítit tóny citrusových plodů s dotekem kouře. Víno se vyznačuje příjemnou mineralitou a kyselinkou.
Vinařství pochází ze stejnojmenné vesnice vzdálené 25 km jihovýchodně od Bordeaux, na pravém břehu řeky Girone. Víno se vyrábí na usedlosti Chateau de Marsan, která patří k majetku rodiny Gonrier již od roku 1962.

Les Sétilles Bourgogne blanc, Olivier Leflaive, Bourgogne, Francie, suché 0,75l, 890 CZK
Víno odrůdy Chardonnay charakterizuje jemně ovocná chuť s výraznější aciditou.
100% Charonnay, zrání: 7-9 měsíců, 90% v dubových sudech, 10% v nerezových tancích.

Rodina Leflaive je ve světě vína obrovským pojmem. První zmínka o rodině Leflaive v Puligny je z roku 1717, ale skutečný zakladatel vinařství byl Joseph (1870-1953) kterého následovali jeho 2 synové, Vincent a Jo. Nicméně až pod vedením Anne-Claude, mezi lety 1990 a 2015, se Domaine Leflaive stalo lídrem biodynamického hnutí v Burgundsku. Oliver Leflave, který se podílel na spoluřízení vinařství Domanie Leflaive v letech 1982 až 1994 se následně rozhodl rodinný podnik opustit a vytvořil si svůj vlastní podnik vinařství Olivier Leflaive. Počátek této změny se datuje od roku 1984 a vinařství se zaměřuje především na produkci vín z odrůdy Chardonnay.

Villa Barbi Bianco, Decugnano Dei Barbi, Orvieto, Umbria, Itálie, suché 0,75l, 399 CZK
50% Grechetto, 20% Vermentino, 20% Sauvignon Blanc, 10% Procanico, zrání: 6-9 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinou a delší dochutí, ve které se objevuje jemná mineralita. Nádherně pitelné víno z organických hroznů.

Chardonnay, moravské zemské, Pavlov, polosuché 0,75l, 240 CZK
Barva vína je světle zlatožlutá. Vůně je velmi intenzivní, svěží, připomínající citrusy a grepy. Bohatý chuťový vjem je extraktivní, odrůdově čistý. Příjemně pikantní a dynamická kyselinka dělá víno svěží a pitelné, s dlouhou perzistencí.

Rulandské bílé, moravské zemské, Pavlov, polosuché 0,75l 240 CZK
Světle žlutě zlatavá barva, ve vůni bohaté výrazné tóny sadového ovoce a citrusů, chuť je výrazně ovocná s příjemnou kyselinkou v dobré kombinaci se zbytkovým cukrem.

Hibernal, pozdní sběr, Bzenec, suché 0,75l, 320 CZK
Zlatavě žlutá barva s vyšší viskozitou. Bohatá vůně střední intenzity s tóny jablek a meruněk. Chuť je šťavnatá s vyváženým zbytkovým cukrem, pěknou kyselinkou a delším osvěžujícím závěrem.

Pálava, výběr z hroznů, Velký Sonberk, sladké 0,5l, 485 CZK
Krásně vyvážená a harmonická, připomínající rakytníkový džem a zelený čaj s medem.
Víno světle zlaté barvy, velmi jemné, elegantní a noblesní květinově kořenité vůně. Na patře plné, s jemnou pikantní kyselinkou, podpořené medovostí bobulového výběru. V dochuti je víno lahodné a harmonické, připomínající chuť měkké máslové hrušky. Výborné k široké škále sýrů s bílou plísní.

Růžová vína

Frankovka rosé, jakostní víno s přívlastkem, kabinetní víno suché 0,75l, 290 CZK
Vinařství: Mádl
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
Dlouhodobá studená macerace bobulí odrůdy Frankovky, dala vyniknout úžasné chuti i vůni lesních jahod. Především v letních dnech, výborný společník.

 

Červená vína

Cabernet Franc, červené, suché, Itálie 0,2 l / 0,5 l 45Kč / 99 Kč

Chianti Falacia RISERVA, Terre del Bruno, Marcialla, Toskánsko, Itálie, suché 0,75l, 469 CZK
85% Sangiovese, 10% Canaiolo, 5% Colorino, zrání: 4 měsíců v nerezových tancích a následně 10 měsíců ve Francouzských sudech o objemu 500 litrů s finálním zráním 10 měsíců v lahvi. Sangiovese intenzivního ovocitého charakteru evokující třešně a letní ovoce, které vlivem zráni v sudu se přidávají komplexnější tóny exotického koření, dubu, dehtu, čajových listů a kávy.
Fattoria Pogni je typickou toskánskou usedlostí, na které se kromě vína vyrábí také olivový olej. Její historie sahá až do 14. století. Nachází se v malé vesnici Pogni mezi Florencií a Sienou.

Barreyre, Chateau Barryre, A.O.C Bordeaux rouge, Bordeaux, Francie, suché 0,75l, 469 CZK
80% Merlot, 20% Caberet Sauvignon, zrání: 8 měsíců ve Francouzských sudech. Víno je oblečeno do fialového roucha a nabízí svůdnou paletu aromat. Výrazné vůně ostružin, tmavé čokolády s náznaky cedrového dřeva se dostavují do popředí. V chuti je víno plné a na patře nese hladce texturované taniny.

Villa Barbi Rosso, Decugnano Dei Barbi, Orvieto, Umbria, Itálie, suché 0,75l, 469 CZK
34% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 33% Sangiovese, zrání: v nerezových tancích, 30% ve velkých dubových sudech. Citlivá práce se sudem, zralé ovoce s tóny třešní a ostružin.
První písemné záznamy o historii místního statku Decugnano pochází až z roku 1212, kdy se zde vyrábělo víno pro duchovní z dané oblasti. Majitel Claudio Barbi objevil tento skvost a byla to láska na první pohled. Claudio koupil vinařství v roce 1973 a na celkové ploše 32 hektarů pěstuje víno, 60% bílé odrůdy (Grechetto, Trebbiano, Vermentino, Verdello) a 40% červené odrůdy (Sangiovese, Montepulciano, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot).

Neronet, pozdní sběr, Bíza, suché 0,75l, 490 CZK
Odrůda vznikla křížením Svatovavřineckého x Modrý Portugal x Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon. Víno inkoustové tmavé barvy. Vůně je výrazně ovocná s intenzivními tóny švestek, borůvek, čokolády a kávy. Chuť je plná s příjemným projevem mléčné čokolády, černých jeřabin, ostružin a lahodnými tóny sušených švestek. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 5-7 let.

Gorgoli , Terre del Bruno, Marcialla, Toskánsko, Itálie, suché 0,75l, 550 CZK
70%Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, zrání: 12 měsíců v dubových sudech typu barrique o objemu 225l a 12 měsíců zráni v lahvi. Rubínová barva s hlubokými tóny s vůní lesního ovoce. Víno pro vyšší obsah tříslovin ocení zejména zkušenější znalci vína.

Barbera d´Alba, Ettore Germano, Serralunga d’Alba, Piemonte, Itálie, suché 0,75l, 550 CZK
100% Barbera, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Barbera má intenzivní rubínově červenou barvu a bohaté aroma švestek, fialek, čokolády a lékořice. Víno s plnou, poddajnou a harmonickou chutí, stále však svěží, podpořené živou kyselinou.
Historie vinařství Ettore Germano sahá až do roku 1856. V současné době vede vinařství Sergio, představitel čtvrté generace rodinného podniku. Rodina obhospodařuje 19 hektarů vinic, kde jsou zahrnuty prestižní cru vinice jako Cerretta, Prapó a vysoce ceněná vice Lazzarito.

Château Beaumont, Haut-Médoc,Bordeaux, Francie, suché 0,75l, 730 CZK
Purpurová, skoro inkoustová barva s výraznou vůní koření, tabáku a kouře. V chuti jemné tóny rašeliny, peckovitého ovoce, rybízu a v závěru káva. Aroma koření a kouře.
46% Cabernet Sauvignon, 48% Merlot, 4% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot,
zrání: 12-14 měsíců v dubových sudech, 1/3 nových Château Beaumont je obecně jedno z nejpopulárnějších vín kategorie cru bourgeois. Leží nedaleko od Girondy mezi Margaux a Saint Julienem a nese jméno hraběte Beaumonta, někdejšího majitele Ch. Latour. Disponuje vinicemi o rozloze 114 ha, které v jednom celku obklopují samotný zámek.

Langhe Nebbiolo Serradenari, La Morra, Piemonte, Itálie, suché 0,75l, 730 CZK
100% Nebbiolo, zrání: 15 měsíců v dubových sudech. S vysokým obsahem taninů, suché, robustní s intenzivním aroma éteru, připomínajícím vadnoucí růže a fialky. Intenzivní granátově červená barva s oranžovými tóny.
Rodina Negri na kopci Serradenari pěstuje víno již přes 150 let. V současnosti vede vinařství mladá talentovaná vinařka Giulia. Lásku k vínu si vybudovala v rodinném podniku a na svých cestách do Francie, kde studovala enologii. Rodina vlastní 20 hektarů půdy, z toho na 6,5 hektarech pěstují vinou révu, kde se nachází prastarý lanýžový les „La Tartufaia“. Otec Giovanni a jeho dcera Giulia, která pracuje v rodinném podniku jako enoložka, pečují o své prvotřídní vinice a poslední zbytek lanýžového lesa v duchu starých tradic a s respektem k terroir, ale zároveň citlivě integrují moderní postupy a inovace.

 

Jak degustovat

Zrak
Čirost vína se hodnotí jako první. Víno by mělo být čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Pokud není víno čiré, je to zpravidla předzvěst nějakého problému ve víně. Pokud se u tichého vína objeví „řetízek“ bublinek kysličníku uhličitého, může to být známka rozkvašení vína (to poznáte dále ve vůni a v chuti). Výjimkou jsou některá mladá vína, která jsou někdy lahvována ještě s mírným obsahem CO2 z primárního kvašení.
Barva vína je velmi důležitá. Závisí na odrůdě vína, ročníku, stupni vyzrálosti a metodě zpracování hroznů. Může se pohybovat u bílých víno od téměř bezbarvé, světle žluté, žluto-zelenkavé, slámově žluté, zlatavé až po jantarově-žluté a zlatově-měděné tóny. U růžových vín je to např. od světle-růžové, lososově růžové až k syté cibulově-žluté. U červených vín jsou to tóny sytě-růžové, nafialovělé, třešňově-červené, oranžově-červené až po červeno-hnědé. Slabá barva (směrem k bezbarvým-vodnatým tónům) může signalizovat příliš vysoký obsah kysličníku siřičitého; naopak nahnědlé tóny oxidaci vína.
Důležitá je také viskozita vína, kterou poznáte na vnitřní straně sklenice po zakroužení vínem. Viskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.

Čich
Čich je možná nejdůležitějším smyslem při hodnocení vína. Čichový vjem je jak přímý (při vdechování vůně vína nosem), tak retronasální (vjem vína, který se do nosu dostává po ochutnání v ústech spojnicí mezi patrem a nosní dutinou). Pro uvolňování vůně vína je
důležitá vnitřní plocha a tvar sklenice. Přičichněte ke sklenici jak po nalití vína v klidu a potom sklenicí zakružte, aby se víno rozlilo po vnitřní stěně sklenice, a přičichněte znovu.
Vůně vína se dělí na primární aroma (pocházející z hroznů – ovocité, rostlinné, květinové, kořenité, minerální tóny); sekundární vůni (pocházející z fermentace, které závisí na druhu kvasinek a podmínkách při kvašení – kvasné a mléčné tóny) a terciární vůni (vznikající při vyzrávání vína v sudu nebo láhvi – džemové, kouřové, živočišné, kořenité až chemické tóny).
Rozlišujte intenzitu vůně, čistotu vůně (přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů – např. vysoký obsah SO2, oxidační tóny a různé nežádoucí pachy z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku) a kvalitu vůně (obsah a harmonii kladných – příjemných a typických vůní vína).

Chuť
Zjednodušeně se chutě rozdělují na 4 základní směry: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Podle posledních výzkumů jsou specifické jazykové papily rozesety po celém jazyku; hořká chuť se mnohdy projeví až po polknutí vína na zadní části jazyku. Kromě kombinace těchto čtyř základních chuťových směrů je pro vnímání chuti vína v ústech důležitý také retronasální vjem, dotykový vjem v ústech (viskozita, svíravost taninů) a teplota vína.
V chuti hodnotíme intenzitu chuťového vjemu (bezprostředně poté, co se víno dostane do úst; je dána obsahem extraktu a zejména kyselin, cukrů, případně tříslovin u červených vín); čistotu chuti (přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů – např. oxidační tóny a různé nežádoucí pachutě z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku); kvalitu chuti (obsah a harmonii kladných – příjemných a typických chutí vína) a také dochuť (délku trvání chuťového vjemu po polknutí nebo vyplivnutí vína – měří se v sekundách čili kaudáliích – a příjemnost tohoto vjemu).
Pro nejlepší analýzu kombinace chuti a buketu mějte víno v ústech cca 10 sekund. Pokud vjem rychle po polknutí či vyplivnutí rychle vyprchá, říká se o víně, že je krátké. Naopak pokud vjem trvá dlouho, je to víno dlouhé. Podle poměru kyselin, cukrů, alkoholu, případně tříslovin mohou být vína např. lehká, slabá, kyselá, těžká, tvrdá, svíravá, plochá, nasládlá, slabá atd. atd. Kombinace chutí a vůní ve víně jsou nekonečné a jazyk popisující víno je velmi košatý.

Na zdraví

Jsme tu pro Vás

Přijeďte a nechte se hýčkat

nebo se ubytujte v našem