Vinný lístek

8Šumivá vína & Champagne

Bohemia Sekt Brut 0,75l, 290 CZK
Vysoce ušlechtilé šumivé víno s jemnou a svěží vůní, harmonickou chutí s příjemně vystupujícími kyselinami a jemným dlouhotrvajícím perlením.
Cuvée je připraveno z vybraných nejjakostnějších vín bílých kultivarů révy vinné jižní Moravy. Hlavní podíl v něm tvoří Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené.

Bohemia Sekt Demi sec 0,75l, 290 CZK
Proslulé šumivé víno, které si již více než 40 let získává milovníky vín svou harmonickou jemně polosuchou chutí a svěží středně plnou květnatou vůní.
Pro jeho výrobu sekundárním kvašením francouzskou metodou Charmat jsou vybírána vysoce kvalitní bílá vína a ta jsou do základního cuvée pečlivě sestavována podle originální receptury.

Prosecco D.O.C. Extra Dry, Cantine Regie, Traviso, Itálie 0,75l, 399 CZK
100% Glera, zrání: příprava charmat metodou
Brand Cantine Regie spadá pod rodinné vinařství Carpené Malvolti, které dohlíží na aplikování tradičních postupů výroby tohoto Prosecca. Carpené Malvolti je nejstarší rodinné vinařství, které produkuje šumivé víno. Jedná se o první vinařství v Itálii, které produkovalo Prosecco jako šumivé víno a již v roce 1924 vytvořilo první etiketu s názvem Prosecco.

Champagne Gruet Brut Selection, Buxeuil, Francie 0,75l, 899 CZK
70% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 10% Pinot meunier, zrání: tradiční metoda druhotného kvašení v lahví. Víno zraje 1 rok ve sklepích Gruet a po odstřelení kalů dalších 6 měsíců. Vyniká svojí jednoduchostí a pitelností, s jemným buketem, živou pěnou. V chuti je delikátní s tóny žlutého ovoce, manga, štavnaté žluté hrušky a čerstvé divoké byliny.

Champagne Moët & Chandon Brut Impérial, Ardenne, Francie 0,75l, 1.850 CZK
Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, 30-40% Pinot Noir, 30-40% Pinot Meunier, 20-30% Chardonnay.

Bílá vína

Sauvignon, suché, Itálie 0,2 l / 0,5 l, 80 Kč / 180 Kč
Rulandské šedé, polosuché, Itálie 0,2 l / 0,5 l, 80 Kč / 180 Kč
Chardonnay, polosladké, Morava 0,2 l / 0,5 l, 80 Kč / 180 Kč

Vetlínské zelené, zemské, vinařství F. Mádl, Bílovice, suché 0,75l, 299 CZK
Barva je světle zelenkavě žlutá. Chuť je středně plná, velmi elegantní a přímočará, zpočátku se více projevují ovocné tóny citrusového ovoce s pikantní svěží kyselinkou. Vůně je jemná, hladká, lehce kořenitá s tóny citrusového ovoce.

Rulandské šedé, zemské, vinařství Sedlák, Bílovice, suché 0,75l, 299 CZK

Vůně je plná, bohatá, příjemně ovocná s tóny kompotovaných hrušek a citrusů. Chuť je plná, dlouhá, harmonická, jemně zaobalená hroznovým cukrem s pikantním závěrem.

Cuvée Pinot/Chardonnay, zemské, vinařství Sedlák, Bílovice, suché 0,75 l, 299 CZK
Příjemná vůně hrušek s podtóny vanilky, chuťově bohaté s olejovitým koncem a bohatou minerální strukturou.

Sauvignon, pozdní sběr, vinařství Sedlák, Bílovice, suché 0,75 l, 399 CZK
Osvěžující chuť s čistým projevem a s jemnou stopou po dřevěném sudu. Víno je elegantní, intenzivní a precizní, v chuti s jemnou mineralitou a dlouhým závěrem.

Hibernal, pozdní sběr, vinařství F. Mádl, Bílovice, polosuché 0,75 l, 399 CZK
Středně žlutá barva se zlatavými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Ve vůni se prosazují harmonické ovocné tóny s meduňkou a mátou, které v chuti připomínají kompotované zralé broskve. Dlouhý závěr.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, Stříbrný Sonberk, suché 0,75l, 385 CZK
100% Ryzlink rýnský, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích. Vůně lípy, meduňky a akátu, v chuti najdeme zralé citrusy a šťavnaté meruňky.

Riesling Monopol, Maximin Grünhaus, Ruwer, Mosela, Německo, suché 0,75l, 550 CZK
100% Riesling, zrání: 6-9 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Riesling Monopol je svěží víno s krásně koncentrovaným buketem. V jeho aroma je obsažena klasická mineralita, citrusy a tóny květin. Chuť je vyrovnaná a víno je osvěžující s velmi citlivým dotekem sladkosti. Název vína Monopol značí, že všechny vinohrady vinařství Maximin Grünhaus vlastní rodina Carla Von Schuberta, člena již paté generace této významné rodiny.

Veltliner & Co Weingut Alphart, Thermenregion, Rakousko, suché 0,75l, 490 CZK
Cuveé: Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Převaha odrůdy Grüner Veltliner propůjčuje vínu typickou svěží aroma s příjemnou kyselinkou. Elegantní a kořenité víno s ovocným projevem odráží charakter regionu. Ovocná vůně s aroma citrusových plodů, s typickou kořenitostí a výraznou mineralitou.

Sauvignon Blanc, Weingut Alphart, Thermenregion, Rakousko, suché 0,75l, 520 CZK
100% Sauvignon Blanc, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Typicky odrůdový Sauvignon Blanc s živým a kořenitým projevem. Chuť je komplexní a svěží s tóny květin a vodního melounu.

Château De Lestiac, A.O.C. Bordeaux, Francie, suché 0,75l, 385 CZK
70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon, zrání: 50% v nerezových tancích, 50% 6 měsíců v dubových sudech. De Lestiac má plný buket, ve kterém jsou cítit tóny citrusových plodů s dotekem kouře. Víno se vyznačuje příjemnou mineralitou a kyselinkou.

Les Sétilles Bourgogne blanc, Olivier Leflaive, Bourgogne, Francie, suché 0,75l, 890 CZK
Víno odrůdy Chardonnay charakterizuje jemně ovocná chuť s výraznější aciditou.
100% Charonnay, zrání: 7-9 měsíců, 90% v dubových sudech, 10% v nerezových tancích.

Villa Barbi Bianco, Decugnano Dei Barbi, Orvieto, Umbria, Itálie, suché 0,75l, 399 CZK
50% Grechetto, 20% Vermentino, 20% Sauvignon Blanc, 10% Procanico, zrání: 6-9 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinou a delší dochutí, ve které se objevuje jemná mineralita. Nádherně pitelné víno z organických hroznů.

Pálava, výběr z hroznů, Velký Sonberk, sladké 0,75l, 485 CZK
Krásně vyvážená a harmonická, připomínající rakytníkový džem a zelený čaj s medem.
Víno světle zlaté barvy, velmi jemné, elegantní a noblesní květinově kořenité vůně. Na patře plné, s jemnou pikantní kyselinkou, podpořené medovostí bobulového výběru. V dochuti je víno lahodné a harmonické, připomínající chuť měkké máslové hrušky. Výborné k široké škále sýrů s bílou plísní.

Růžová vína

Frankovka rosé, jakostní víno s přívlastkem, kabinetní víno suché 0,75l, 290 CZK
Vinařství: Mádl
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
Dlouhodobá studená macerace bobulí odrůdy Frankovky, dala vyniknout úžasné chuti i vůni lesních jahod. Především v letních dnech, výborný společník.

Červená vína

Cabernet Franc, červené, suché, Itálie 0,2 l / 0,5 l 80Kč / 180 Kč

Cabernet, zemské, vinařství Sedlák, Bílovice, suché 0,75 l, 299 CZK
Víno tmavě červené barvy s bohatým cabernetovým aroma, které přechází do ovocných vůní i chutí připomínající lesní ostružiny, višně a harmonickou a příjemnou tříslovinou.

Chianti Falacia RISERVA, Terre del Bruno, Marcialla, Toskánsko, Itálie, suché 0,75l, 469 CZK
85% Sangiovese, 10% Canaiolo, 5% Colorino, zrání: 4 měsíců v nerezových tancích a následně 10 měsíců ve Francouzských sudech o objemu 500 litrů s finálním zráním 10 měsíců v lahvi. Sangiovese intenzivního ovocitého charakteru evokující třešně a letní ovoce, které vlivem zráni v sudu se přidávají komplexnější tóny exotického koření, dubu, dehtu, čajových listů a kávy.

Villa Barbi Rosso, Decugnano Dei Barbi, Orvieto, Umbria, Itálie, suché 0,75l, 469 CZK
34% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 33% Sangiovese, zrání: v nerezových tancích, 30% ve velkých dubových sudech. Citlivá práce se sudem, zralé ovoce s tóny třešní a ostružin.

Neronet, pozdní sběr, Bíza, suché 0,75l, 490 CZK
Odrůda vznikla křížením Svatovavřineckého x Modrý Portugal x Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon. Víno inkoustové tmavé barvy. Vůně je výrazně ovocná s intenzivními tóny švestek, borůvek, čokolády a kávy. Chuť je plná s příjemným projevem mléčné čokolády, černých jeřabin, ostružin a lahodnými tóny sušených švestek. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 5-7 let.

Gorgoli , Terre del Bruno, Marcialla, Toskánsko, Itálie, suché 0,75l, 550 CZK
70%Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, zrání: 12 měsíců v dubových sudech typu barrique o objemu 225l a 12 měsíců zráni v lahvi. Rubínová barva s hlubokými tóny s vůní lesního ovoce. Víno pro vyšší obsah tříslovin ocení zejména zkušenější znalci vína.

Barbera d´Alba, Ettore Germano, Serralunga d’Alba, Piemonte, Itálie, suché 0,75l, 550 CZK
100% Barbera, zrání: 6 měsíců v nerezových tancích bez použití sudů. Barbera má intenzivní rubínově červenou barvu a bohaté aroma švestek, fialek, čokolády a lékořice. Víno s plnou, poddajnou a harmonickou chutí, stále však svěží, podpořené živou kyselinou.

Château Beaumont, Haut-Médoc,Bordeaux, Francie, suché 0,75l, 730 CZK
Purpurová, skoro inkoustová barva s výraznou vůní koření, tabáku a kouře. V chuti jemné tóny rašeliny, peckovitého ovoce, rybízu a v závěru káva. Aroma koření a kouře.

Langhe Nebbiolo Serradenari, La Morra, Piemonte, Itálie, suché 0,75l, 730 CZK
100% Nebbiolo, zrání: 15 měsíců v dubových sudech. S vysokým obsahem taninů, suché, robustní s intenzivním aroma éteru, připomínajícím vadnoucí růže a fialky. Intenzivní granátově červená barva s oranžovými tóny.

Jak degustovat

Zrak
Čirost vína se hodnotí jako první. Víno by mělo být čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Pokud není víno čiré, je to zpravidla předzvěst nějakého problému ve víně. Pokud se u tichého vína objeví „řetízek“ bublinek kysličníku uhličitého, může to být známka rozkvašení vína (to poznáte dále ve vůni a v chuti). Výjimkou jsou některá mladá vína, která jsou někdy lahvována ještě s mírným obsahem CO2 z primárního kvašení.
Barva vína je velmi důležitá. Závisí na odrůdě vína, ročníku, stupni vyzrálosti a metodě zpracování hroznů. Může se pohybovat u bílých víno od téměř bezbarvé, světle žluté, žluto-zelenkavé, slámově žluté, zlatavé až po jantarově-žluté a zlatově-měděné tóny. U růžových vín je to např. od světle-růžové, lososově růžové až k syté cibulově-žluté. U červených vín jsou to tóny sytě-růžové, nafialovělé, třešňově-červené, oranžově-červené až po červeno-hnědé. Slabá barva (směrem k bezbarvým-vodnatým tónům) může signalizovat příliš vysoký obsah kysličníku siřičitého; naopak nahnědlé tóny oxidaci vína.
Důležitá je také viskozita vína, kterou poznáte na vnitřní straně sklenice po zakroužení vínem. Viskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.

Čich
Čich je možná nejdůležitějším smyslem při hodnocení vína. Čichový vjem je jak přímý (při vdechování vůně vína nosem), tak retronasální (vjem vína, který se do nosu dostává po ochutnání v ústech spojnicí mezi patrem a nosní dutinou). Pro uvolňování vůně vína je
důležitá vnitřní plocha a tvar sklenice. Přičichněte ke sklenici jak po nalití vína v klidu a potom sklenicí zakružte, aby se víno rozlilo po vnitřní stěně sklenice, a přičichněte znovu.
Vůně vína se dělí na primární aroma (pocházející z hroznů – ovocité, rostlinné, květinové, kořenité, minerální tóny); sekundární vůni (pocházející z fermentace, které závisí na druhu kvasinek a podmínkách při kvašení – kvasné a mléčné tóny) a terciární vůni (vznikající při vyzrávání vína v sudu nebo láhvi – džemové, kouřové, živočišné, kořenité až chemické tóny).
Rozlišujte intenzitu vůně, čistotu vůně (přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů – např. vysoký obsah SO2, oxidační tóny a různé nežádoucí pachy z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku) a kvalitu vůně (obsah a harmonii kladných – příjemných a typických vůní vína).

Chuť
Zjednodušeně se chutě rozdělují na 4 základní směry: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Podle posledních výzkumů jsou specifické jazykové papily rozesety po celém jazyku; hořká chuť se mnohdy projeví až po polknutí vína na zadní části jazyku. Kromě kombinace těchto čtyř základních chuťových směrů je pro vnímání chuti vína v ústech důležitý také retronasální vjem, dotykový vjem v ústech (viskozita, svíravost taninů) a teplota vína.
V chuti hodnotíme intenzitu chuťového vjemu (bezprostředně poté, co se víno dostane do úst; je dána obsahem extraktu a zejména kyselin, cukrů, případně tříslovin u červených vín); čistotu chuti (přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů – např. oxidační tóny a různé nežádoucí pachutě z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku); kvalitu chuti (obsah a harmonii kladných – příjemných a typických chutí vína) a také dochuť (délku trvání chuťového vjemu po polknutí nebo vyplivnutí vína – měří se v sekundách čili kaudáliích – a příjemnost tohoto vjemu).
Pro nejlepší analýzu kombinace chuti a buketu mějte víno v ústech cca 10 sekund. Pokud vjem rychle po polknutí či vyplivnutí rychle vyprchá, říká se o víně, že je krátké. Naopak pokud vjem trvá dlouho, je to víno dlouhé. Podle poměru kyselin, cukrů, alkoholu, případně tříslovin mohou být vína např. lehká, slabá, kyselá, těžká, tvrdá, svíravá, plochá, nasládlá, slabá atd. atd. Kombinace chutí a vůní ve víně jsou nekonečné a jazyk popisující víno je velmi košatý.

Na zdraví

Jsme tu pro Vás

Přijeďte a nechte se hýčkat

nebo se ubytujte v našem